Μεσογειακό Δίκτυο Μετανάστευσης: Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία 3 εργαστήρια

Το εργαστήρι με θέμα «Χτίζοντας γέφυρες για την Ένταξη» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με εκπαιδεύτρια τη Δρ. Μαρία Προδρόμου, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

viomatiko ergastiri - Βιωματικό εργαστήρι: Χτίζοντας γέφυρες για την ένταξη

Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν την έννοια του "μετανάστη" στην Κύπρο, να μάθουν για τις παρεμβάσεις που γίνονται σε τοπικό επίπεδο καθώς και να μελετήσουν τον μηχανισμό επικοινωνίας τους με τους μετανάστες, μέσα από τις δικές τους εμπειρίες.

viomatiko ergastiri - Βιωματικό εργαστήρι: Χτίζοντας γέφυρες για την ένταξη

Μέσα από το εργαστήρι, η Δρ. Προδρόμου όρισε το πλαίσιο των μεταναστών στην Κύπρο και έθεσε αρκετά ρητορικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν δράσεις. Τέλος, παρέθεσε επεξηγηματικά παραδείγματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες μπορούν να συμβάλουν στην ένταξη αυτών των ανθρώπων. Το εργαστήρι με θέμα «Ψυχική Ανθεκτικότητα Εκπαιδευτικών, Επικοινωνία και Νόημα στην Εργασία» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο Global Collage στη Λευκωσία με εκπαιδευτές τη κα. Βίκυ Χαραλάμπους και τον κ. Βασίλη Παυλή.

viomatiko ergastiri - Βιωματικό εργαστήρι: Χτίζοντας γέφυρες για την ένταξη

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, ενώ συζήτησαν τρόπους για αποτελεσματική επικοινωνία και εμπόδια που μπορεί να καταστρέφουν την επικοινωνία. Τέλος, συμμετείχαν σε μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες που είχαν σαν στόχο την προαγωγή του σκοπού – νοήματος στο επαγγελματικό πλαίσιο.

viomatiko ergastiri - Βιωματικό εργαστήρι: Χτίζοντας γέφυρες για την ένταξη viomatiko ergastiri - Βιωματικό εργαστήρι: Χτίζοντας γέφυρες για την ένταξη

Το εργαστήρι με θέμα «Προστασία δικαιωμάτων ευπαθών κοινωνικών ομάδων: πρόσφυγες, μετανάστες Ρομά» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο Έγκωμης με εκπαιδευτές τη Δρ. Χρύσω Πελεκανή, Ειδικός Επιστήμονας στο Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόεδρος του συλλόγου Ρομά Κύπρου CYPROM και την κα. Κυριακή Γιακούπη, Λειτουργός της διαχειριστική επιτροπής του προγράμματος «Μεσογειακό Δίκτυο Μετανάστευσης» στο CARDET.

viomatiko ergastiri - Βιωματικό εργαστήρι: Χτίζοντας γέφυρες για την ένταξη

Μέσα από αυτό το εργαστήρι οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την προσφυγιά και το μεταναστευτικό ενώ συζήτησαν για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων στην Κύπρο και σε άλλες χώρες κράτη μέλη της ΕΕ. Τέλος, σε αυτό το εργαστήρι έγινε μια γενική παρουσίαση με θέματα που αφορούν τους Ρομά. Το πρόγραμμα «Μεσογειακό Δίκτυο Μετανάστευσης» διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο για την Ένταξη» (CY/2018/AMIF/SO2.NO3.3.1/2) και συγχρηματοδοτείται από τα Ταμεία Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (90%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (10%). Το εν λόγω έργο υλοποιείται από το Ερευνητικό Κέντρο CARDET και τη Συμβουλευτική Εταιρεία INNOVADE.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο το υλικό που παρέχεται κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων μέσω της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης MMN εδώ. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος του Μεσογειακού Δικτύου Μετανάστευσης εδώ.

εδώ