Στις 29 και 30 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ένα διήμερο εργασιών για τα μεταναστευτικά και τα προσφυγικά ζητήματα, το οποίο διενεργήθηκε με αφορμή επίσκεψη κλιμακίου εννέα ατόμων από το Mediterranean Migration Network (MMN). Την πρώτη ημέρα, σε αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης, έγιναν ομιλίες / παρουσιάσεις καλών πρακτικών με σκοπό τη διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων, ενώ τη δεύτερη μέρα ακολούθησαν επισκέψεις σε χώρους υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
Στις 29 Μαρτίου η συνάντηση εργασίας ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την κυρία Αμαλία Δημοπούλου, εκ μέρους της Ξένιος Πόλις και τον κύριο Χαράλαμπο Βρασίδα, εκ μέρους του CARDET. Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικισ, κυρίου Μιλτιάδη Κλάπα.
Ο κύριος Κλάπας αναφέρθηκε σε στοιχεία για τον αριθμό των μεταναστών και των προςφύγων που έχουν βρεθεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Επίσης, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ροές των πληθυσμών αυτών ως προς την ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία, αλλά και ως προς την κάλυψη των εκπαιδευτικών τους αναγκών. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κύριος Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Μεταναςτών και Προςφύγων του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Αθηναίων προσπαθεί να αντιμετωπίσει (κυρίως) ζητήματα στέγασης μεταναςτών και προσφύγων. Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κυρία Σοφία Τζιτζίκου.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, αναφέρθηκε στο έργο του εν λόγω οργανισμού κυρίως για τα ασυνόδευτα παιδιά. Την κυρία Τζιτζίκου, διαδέχθηκε το κλιμάκιο των εκπροσώπων φορέων της Κύπρου, τα μέλη του οποίου αναφέρθηκαν σύντομα στην εμπειρία τους και στις ακολουθούμενες πρακτικές. Ο Χαράλαμπος Βρασίδας, Εκτελεστικός Διευθυντής της CARDET και ο Ανδρέας Γεωργίου, Υπευθυνος Διαχείρισης Προγραμμάτων και Ερευνητής στην INNOVADE παρουσίασαν μια μελέτη περίπτωσης για τον ρόλο των δικτύων στην υποστήριξη και τη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου αλλά και τής ένταξης των μεταναστευτικών ομάδων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο Κωνσταντίνος Κυπριανού και η Έλενα Φυσένζου παρουσίασαν το έργο της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων που ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου. Η Νατάσα Οικονόμου και ο Μιχάλης Μπέης εκπροσώπησαν το Τμήμα Αρχείου Πλυθυσμού και Μετανάστευσης Κύπρου. Στη συνέχεια τη δράση της ΜΚΟ Hope for Children CRC Policy Center, παρουσίασε ο Διευθύνων σύμβουλός της, Joseph Vaughese. Κατόπιν τον λόγο έλαβε η Παυλίνα Χατζηθεοδούλου-Λοϊζίδου, ως Προϊσταμένη του Τομέα Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Κύπρου, φορέα του Υπουργείου Παιδείας. Καταληκτική, για το κλιμάκιο από την Κύπρο, ήταν η ομιλία της κυρίας Σταυριας Καμπέρη, η οποία ως εκπρόσωπος των Κέντρων Εξυπηρετησης Μεταναστών της Κύπρου αναφέρθηκε στην πολύπλευρη υποστήριξη που εκείνα παρέχουν στους μετανάστες. Τέλος, τον λόγο έλαβε η κυρία Βίκυ Παπανικολάου εκπροσωπωντας την Εκνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Το δεύτερο μέρος της συζήτησης ξεκίνησε με την ομιλία του ο Διευθύνων της Ξένιος Πόλις, κύριος Βασίλης Μπόκολας, ο οποίος αφού παρουσίασε τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα για μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα, πρότεινε έναν νέο τρόπο - ολιστικης - εκπαιδευτικής προσέγγισης. Τον κύριο Μπόκολα διαδέχθηκε η κυρία Βάσι Λεοντάρη. Η Διευθύντρια Προγραμμάτων της ΜΚΟ Αποατολής παρουσίασε το έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και κυρίως τις προσπάθειες της «Εστίας» στην παροχή στέγασης σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Ο κύριος Θεόδωρος Φούσκας, από κοινού με τον κύριο Eduardo Minerva, παρουςίαςαν το έργο του EPLO, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, σχετικά με μετανάστες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κυρίας Kathleen Macdonell, η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “From Camp to Campus”, το οποίο αφορά την παροχή υποτροφιών για σπουδές σε πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη του κλιμακίου στο «Πρόγραμμα Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο», όπου παρουσιάστηκε ο τρόπος που ο UNCHR σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων μεριμνά για την στέγαση προσφύγων. Κατόπιν, ακολούθησε επίσκεψη στον ξενώνα Mosaico House. Τον ξενώνα διατηρεί ο οργάνωση Help (με τη χρηματοδότηση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών) και φιλοξενεί γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Η συνέχεια άνηκε στις δομές, όπου η «Εστία» φιλοξενεί ασυνόδευτους πρόσφυγες. Εκεί παρουσιάστηκαν τα προγράμματα κοινωνικής και ψυχολογικής μέριμνας που εφαρμόζουν. Τελευταίος σταθμός ήταν η Υπηρεσία Ασύλου, όπου εκεί έγινε περιήγηση στους χώρους από όπου περνούν οι αιτούντες άσυλο. Παρουσιάστηκε η διαδικασία που ακολουθείται, τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και οι υποθέσεις τους για το μέλλον με βάςη τα μέχρι τώρα στοιχεία.